O firmieOfertaPrawodawstwoAromatyKontaktNowościReceptury aplikacyjne  
 



AROMATY DO NAPOJÓW

Napoje bezalkoholowe to, jak sama nazwa wskazuje, napoje nie zawierające alkoholu. Zalicza się do nich również wyroby takie jak herbata, kawa, mleko, woda czy też każdy inny napój przygotowany w domu. Jednakże w niniejszym artykule zajmiemy się wyłącznie napojami produkowanymi na skalę przemysłową. Przyjrzymy się napojom bezalkoholowym zawierającym soki owocowe i/lub ekstrakty z owoców, inne wyciągi roślinne, środki aromatyzujące, substancje słodzące, i tym podobne. W przypadku napojów bezalkoholowych pewną trudność sprawia terminologia dotycząca konkretnych nazw typów napojów, gdyż każdy kraj ma nieco inne przepisy dotyczące tej kwestii, a co za tym idzie stosuje nieco inne podziały i nazwy.
W Unii Europejskiej rynek napojów bezalkoholowych podzielony został na trzy segmenty, a mianowicie:
      - wody stołowe, mineralne i źródlane,
      - soki owocowe i produkty podobne,
      - napoje bezalkoholowe
 
Napoje alkoholowe to płyny zawierające alkohol etylowy przeznaczone do konsumpcji przez człowieka. Charakteryzują się specyficznymi właściwościami organoleptycznymi. Zawarty w napojach alkohol musi być pochodzenia rolnego, to znaczy otrzymywany w drodze fermentacji bądź fermentacji oraz następującej po niej destylacji surowców rolnych. Składniki kluczowe to cukry fermentujące i/lub skrobie, które w wyniku reakcji enzymatycznych przekształcane są w cukry fermentujące. Ogólnie, w oparciu o kryteria takie jak surowce poddawane fermentacji, zastosowane techniki przetwarzania, składniki mieszanin, substancje słodzące, poziom alkoholu oraz zwyczaje konsumpcyjne, napoje alkoholowe można sklasyfikować w następujący sposób:
- alkohole destylowane
- likiery/nalewki
- napoje z dodatkiem wina/whisky/spirytusu
- wina/napoje winopodobne
- piwo/napoje piwopodobne
 
Koncentraty napojowe serii SOFTEL to wysokiej jakości emulsje napojowe ,zawierające aromat wraz z barwnikiem.Celem uzyskania stabilnej emulsji napojowej surowce poddawane są kilkustopniowemu procesowi emulgacji pod wysokim ciśnieniem.Dzięki temu uzyskujesię stabilność zmętnienia i brak sedmentacji. W produkcji emulsji możliwe jest zastosowanie barwników naturalnych bądź syntetycznych, w zależności od oczekiwań klienta z uwzględnieniem wymogów prawnych w zakrese stosowania barwników. COLFLAV to połączenie aromatu i barwnika do produkcji napojów. Prosimy o zapoznanie się z opisami procesów technologicznychi i przykładowymi aplikacjami do produkcji napojów. Zawarta na stronie lista kontrolna pomoże Państwu sprawdzić prawidłowość receptury napoju.