O firmieOfertaPrawodawstwoAromatyKontaktNowościReceptury aplikacyjne  
 



AROMATY ZIÓŁ, PRZYPRAW I WARZYW

W odróżnieniu od naturalnych przypraw aromaty przyprawowe mimo, iż ich surowcem pierwotnym są również przyprawy to procesy takie jak: ekstrakcja, destylacja, frakcjonowanie pozwalają na uzysaknie takiego skadu aromatycznego, w którym eliminuje się składniki mniej pożądane w danym aromacie. Pozostały surowiec zawiera pożądane składniki w proporcjach najbardziej oczekiwanych przez konsumenta. Koncentracja tych aromatów przypraw jest kilkukrotnie większa od naturalnej przyprawy oraz są one całkowicie rozpuszczalne co powoduję, iż są one najlepsze w produktach o niepożądanej widoczności elementów przyprawowych.
 
Od Starożytności zioła stosowane były do przyrządzania potraw. Poza walorami smakowymi zioła posiadają właściwości lecznicze wykorzystywane w kuchni i medycynie. Różnorodność gatunków jakie występują w różnych stronach świata była podstawą do tworzenia kuchnii etnicznych i potraw regionalnych i tak typowe są dla kuchni francuskiej zioła prowansalskie, dla włoskiej bazylia, poprzez dla azjatyckiej, chińskiej, tajskiej, amerykańkiej itd.
 
Polska jest dużym rezerwuarem ziół, z których wiele nie stosuje się obecnie, a które były podstawą do stworzenia typowej staropolskiej kuchnii. Charakterystyczne zioła dla kuchnii staropolskiej to: macierzanka, kazieradka, czomber, arcydzięgiel, kminek itd. Paleta tych ziół i warzyw były towarem, który ulegał wymianie między kontynentami, stąd wiele gatunków ziół i warzyw zostało przeniesionych do Europy w czasach podbojów kolonialnych w XV wieku.