O firmieOfertaPrawodawstwoAromatyKontaktNowościReceptury aplikacyjne  
 
 
NEWS
ARTYKUŁY
 

Strona ta poświęcona jest publikacjom poruszającym zagadnienia związane z żywnością i dodatkami do żywności
 

Dlaczego jemy mięso?
Zachowanie różnorodności pokarmów jest podstawą prawidłowego żywienia człowieka.
Mięso jest naturalnym elementem składowym zbilansowanej diety i trudno jest znaleźć w zamiennikach mięsa takie proporcje składników jakie są obecne w mięsie.
 
 
Czy dodatki do żywności przetworzonej są potrzebne?
Dodatki do żywności odgrywają ogromną rolę przy zabezpieczaniu świeżości, bezpieczeństwa, smakowitości, wyglądu i tekstury żywności przetworzonej. Dodatki do żywności dodawane są w różnych celach: czasami jest to zapewnienie bezpieczeństwa żywności, czasem - przedłużenie trwałości produktu....
 
Czy można jeść bez alergenów?       Pobierz plik
By to rozstrzygnąć należałoby najpierw wiedzieć, czym jest alergia i co ją powoduje.
Otóż alergia  to reakcja organizmu człowieka, a dokładniej biorąc  układu odpornościowego na pewne czynniki. Układ immunologiczny reaguje na obcą substancję tak jak na atak ze strony niebezpiecznych drobnoustrojów. Każdą substancję, która pobudza odpowiedź układu odpornościowego, nazywamy antygenem, a tę odpowiedź - reakcją immunologiczną. Nie każdy antygen jest w rzeczywistości zagrożeniem.
 
 
 
Syntetyczne barwniki w przyprawach       Pobierz plik
Produkt o ładnej barwie lepiej się sprzedaje, kształtuje to popyt na produkty spożywcze.  Tymczasem naturalne barwniki znajdujące się  w żywności są  związkami stosunkowo mało odpornymi na działanie różnych czynników fizyko-chemicznych.